Ochtendritueel XXV
Ik sluit mijn jas nog wat hoger, zodat de wind mijn nek niet kan bereiken. Voeten op de vlonder, mijn billen drukken op de schapenvacht. Ik neem mijn eerste slok koffie, proef de smaak, voel de warmte en slik door.
Buurpoes Floortje komt tevoorschijn achter een stoel op het dakterras, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is loopt ze langs richting de trap. Vandaar stapt ze op het dakje en loopt verder over de schuurtjes naar huis.
De windrichting zorgt ervoor dat het amorfe geluid van de snelweg als een deken over de stad wordt neergelegd. Met deze geluidssaus ben ik niet zo blij en mijn gedachten beginnen daar iets van te vinden. Om dit te stoppen laat ik mijn aandacht naar mijn adem komen en wandel met de luchtstroom mee naar mijn buik. Ik ontspan door het luisteren naar mijn lichaam, dat nog steeds gezond is. De frisse wind zwiept de steeds groener wordende takken heen en weer. De zon projecteert zijn licht in de ramen in het westen, het schittert me tegemoet.
Een koolmees roept vanuit de plataan op het schoolplein, de gymzaalwand werkt als klankkast. Van uit de verte komt het antwoord. De schoorsteen-kauw zit mokkend en klagend op schoorsteenrand. Dan zie ik dat elke pijp op het huizenblok bezet wordt door een kauw.
Druk verkeer in de strakblauwe lucht, vogels vliegen van hot-naar-her. Een duif komt met een noodvaart langs, te laat voor een afspraak. Een vliegtuig komt uit de boom achter het huis tevoorschijn en vertrekt richting de zon.
Het merelstelletje loopt over de plaats op zoek naar lekkers. Gisteren verplaatstte ik de appelboom die in een pot staat. Het krioelde van leven eronder, nog volop voedsel aanwezig. Aan het eind van de dag plukten de kauwen insecten uit de lucht. Binnenkort zullen de gierzwaluwen dat ook weer gaan doen als ze ons land aandoen. Er hangen voor de vogels nestkasten onder de dakrand aan de noordkant van de straat. Met hun grote vleugels leven ze voornamelijk in de lucht.
Er is een nieuwe grijze container geplaatst, dit keer op een andere plek, naast de groene poort. Een rode kater geeft kopjes en strijkt zijn feromonen op de zijkant van de container. De werkmaat maakt een kastje klein, de restanten plaatst hij aan de randen in de bak. Als hij klaar is met dit klusje neemt hij plaatst op de rand en steekt een sigaret op wachtend op zijn compagnon.
Een vrachtwagen levert drie dixies af, ze worden in de schuur geschoven. Dan komen twee busjes aanrijden, vandaag zijn er meer mannen aan het werk. De pannen worden van het huis gehaald, het dakgeraamte is nu zichtbaar. Zouden ze het huis energie neutraal maken?
Een leerkracht rolt de container naar de straat en verdwijnt in de school. Na de meivakantie mogen de basisscholen weer open in aangepaste vorm. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen minder kwetsbaar zijn voor het virus of er geen merkbare hinder van ondervinden. Ze geven het virus niet of nauwelijks door. Om aan deze groep tegemoet te komen en om de leerachterstand zo klein mogelijk te houden, mogen de kinderen gefaseerd onderwijs volgen. Het is aan elke school zelf om dit in te vullen.
Koolmeesjes doen het spelletje tak-dak-tak-dak. Op de weg naar tak en dak maken ze een kwetterend geluid. Ik luister naar het grote vogelkoor met als basis de staccato van de kauwen en meeuwen. De middenpartij is voor de duiven en de mussen en koolmeesjes vullen aan met losse toetsjes.
De witte regen bloeit uitbundig, het parfum is nadrukkelijk aanwezig. De bosrank van de buurvrouw gaat op bezoek bij de heg en neemt een uitbundig bloemetje mee. De blauwe regen verderop match met de over de muur kijkende bosrank. De eerste gele klaproos heeft zijn bloemschermen geopend. Een bloemenzee overspoelt de citroengeranium. Meer en meer bloemetjes bloeien in de bosaardbeiplant. De stadsnatuur kleurt en geurt.
4 gedachten over “Ochtendritueel XXV”
So mooi die lente daar. Ons wag nog hier in Kanada. Bly om te hoor dat julle nog gesond is. Interessant dat julle skool wel oop is. Wat is basis skool? Hier is al die skole toe…
Basisschool = voormalige lagere school, kinderen tot 12 jaar gaan daar naartoe. Deze scholen gaan na de meivakantie weer open voor elk kind. Daarvoor waren ze open voor de ouders met de vitale beroepen, zoals het zorgpersoneel.
De lente is hier echt booming. Zij wordt vast mooi daar in Canada, want de natuur trekt zich niets aan van Corona.
Indeed!
I think nature is getting a break from us humans right now!!
Dat zou zomaar kunnen!
Reacties zijn gesloten.